Projek Burung Budgie

Introduce yourself and your birds here.

This is the place where the other birds enthusiast able to know more about you. A good place to make more friend.

Moderators: adfoo, esham98, ExEDY, mytanin, Rusty, Pakme, zaki, Moderator

Projek Burung Budgie

Postby Amer » Wed Feb 24, 2010 5:38 am

Saja nak menyibuk sikit ... awal tahun baru ni terlintas nak buat balik projek burung budgie ni ... bukan tak pernah buat ... dulu dalam tahun 2004 dah buat dah tapi sistemnya KUNO sikit ... main lepas ramai-ramai ... sistem ni memang senang nak handle ... satu bekas air dan satu bekas makanan sahaja ... burung pun senang membiak tetapi masalah mula timbul setahun kemudian bila betina mula berbunuhan sesama sendiri ... masalah kedua anak yang keluar mula tak normal ... banyak yang jadi 'down sindrom' bulu pelepah tak tumbuh ... tak apa lagi ... yang paling teruk bila penyakit keturunan melanda .... gugur 5 hingga 6 ekor sehari .... burung sihat-sihat bukannya burung tengah sakit ...kadang-kadang pagi galak mengawan ...bila petang jatuh kekejangan ... setengah jam aje ... GO ... tu yang jadi fedup tu...

Tetapi setelah terfikir design reban 'rumah pangsa' ni saya mulakan balik projek burung budgie ni ...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Keluasan yang saya gunakan 15 X 8 kaki aje ... tak le menggunakan rungan yang besar ... sangkar ini boleh menampung 60 pasang burung ( 60 sangkar )

ini pula antara penghuninya

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
User avatar
Amer
Talking Birds
 
Posts: 151
Joined: Sun May 07, 2006 3:34 am
Location: Terengganu

Projek Burung Budgie

Sponsor

Sponsor
 

Re: Projek Burung Budgie

Postby Irwan Fahmy » Wed Feb 24, 2010 5:46 am

English budgies.. Cantik2 induknya.. Breeding cagepun bagus ada sistem bela serama di bawah... Lebihan2 makanan takda yang terbazir.. Good job! :)
User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
 
Posts: 5636
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman

Re: Projek Burung Budgie

Postby samuelfoo » Wed Feb 24, 2010 8:28 am

Amer
nice breeding cage...
can copy the design?
:P
User avatar
samuelfoo
Wise Owl
 
Posts: 700
Joined: Wed May 14, 2008 7:31 am
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan

Re: Projek Burung Budgie

Postby Amer » Wed Feb 24, 2010 11:24 am

boleh sam tak jadi masalah ...

Image
u hanya perlukan kayu 1in X 1 in sepanjang 8 kaki ... u boleh buat 6 sangkar berkeluasan 16 inci setiap satu... kamu bina 3 tingkat .. tinggi setiap tingkat ialah 18 inci ... so di sini 6 X 3 = 18 sangkar u boleh bina

Image
bina 2 biji sangkar yang sama kamudian lagakan muka sangkar tersebut....

Image
sambungkan dengan BRC selebar 4 kaki di bahagian tepi, bawah dan atasnya

Image
akhir sekali bina satu pintu besar dan atapnya seperti gambar ... kalau nak cantik le ... kalau nak save budget buat macam saya buat aje senang dan murah ... saya gunakan atap asbestos panjang 10 kaki sebanyak 3 keping

maka siaplah sebuah sangkar bersaiz 8 X 8 kaki sebanyak 36 pintu sangkar ... budget keseluruhan sangkar ini dalam RM1600 aje ... murahkan :lol:
User avatar
Amer
Talking Birds
 
Posts: 151
Joined: Sun May 07, 2006 3:34 am
Location: Terengganu

Re: Projek Burung Budgie

Postby Amer » Wed Feb 24, 2010 11:43 am

Irwan Fahmy wrote:English budgies.. Cantik2 induknya.. Breeding cagepun bagus ada sistem bela serama di bawah... Lebihan2 makanan takda yang terbazir.. Good job! :)


Buat untuk isi masa terluang aje ... tengok le dulu macamana ... ingat nak buat lagi dalam 4 atau 5 sangkar lain pula nanti ... nak isi lovebird, cocketail, dove dan finch ... sistem ni senang nak handle ... satu lorong aje ... nak komesialkan pun boleh ... buat budgie biasa aje ... kalau bina 100 lubang sangkar dan setiap sangkar dapat 4 anak sekali turun 400 ekor ... kalau RM20 seekor dah RM8000 ... boleh upah 'bangla' untuk jaga burung tersebut ... kalau dengan harga RM20 seekor saya rasa mana-mana pet shop dalam Malaysia ni akan ambil ... lagipun 'local breed' dijamin tahan lasak pun ... nak KAYA lagi buat projek lovebird dan cocketail .. lagi berlipat kali gandanya :lol:

Tak tahu le kalau u nak buat Hycinth Macaw pula nanti kah..kah..kah ( gurau aje ) :twisted:
User avatar
Amer
Talking Birds
 
Posts: 151
Joined: Sun May 07, 2006 3:34 am
Location: Terengganu

Re: Projek Burung Budgie

Postby Irwan Fahmy » Wed Feb 24, 2010 12:12 pm

Amer wrote:
Tak tahu le kalau u nak buat Hycinth Macaw pula nanti kah..kah..kah ( gurau aje ) :twisted:


Hahaha! :lol: Doa2kanlah mana tahu satu masa nanti... :D
User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
 
Posts: 5636
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman

Next

Return to Introduce Your Flock

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron